Zwangerschap en bevalling

Zwangerschap

De 9 maanden van de zwangerschap zijn voor een vrouw een heel bijzondere periode. En als alles goed gaat is het ook een heel mooie periode.
Maar tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam; alles staat in het teken van de groei van een nieuw wezen in jou. De hormoonbalans verandert en maakt dat je je anders voelt.
Al die veranderingen in je lichaam kunnen ook maken dat je je minder prettig voelt; je kunt ’s ochtends, of de hele dag door, misselijk zijn, je kunt moe zijn, je kunt last hebben van je bekken, je rug, of last hebben van maagzuur. Er zijn vrouwen die last hebben van jeuk of van rusteloze benen, van obstipatie (verstopping), en er zijn vrouwen die veel vocht gaan vasthouden waardoor ze dikke benen (en handen) krijgen.
Door de hormoonverandering, maar ook doordat je leven een nieuwe fase ingaat als je moeder wordt, met alle onzekerheden van dien, kan het zijn dat je stemmingen erg wisselen; de ene keer erg blij en opgewekt, het andere moment huilerig en onzeker, angstig, of geïrriteerd.
Hoe graag je ook moeder wilt worden, misschien is er ook soms het gevoel ‘hoe moet ik het straks allemaal redden?’

Zowel bij lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap, als bij mentaal-emotionele klachten (stemmingen), kan homeopathie veel hulp bieden. Wel moeten de homeopathische middelen goed afgestemd zijn op jouw persoonlijke klachten en situatie, en op jou als individu. Daarvoor moet je een uitgebreid gesprek hebben met de homeopaat.
Reguliere chemische medicijnen zijn lang niet altijd veilig voor je kindje tijdens de zwangerschap, een homeopathische behandeling onder begeleiding van een deskundig homeopaat daarentegen, waarbij individueel gekozen middelen worden voorgeschreven, is wel veilig voor je kindje, en zelfs ondersteunend tijdens de ontwikkeling. Een gezonde moeder (in lichaam en geest) is de beste basis voor een gezonde baby.

meisje zwangere mama

Bevalling

De geboorte van je kindje is een spannende en ingrijpende gebeurtenis. Al die tijd heb je naar het moment uitgekeken dat je je kindje in je armen kon gaan houden en kon zien.
Maar de bevalling is niet niks, en wordt wel eens vergeleken met het lopen van een marathon. Ofwel, daar moet je je goed op voorbereiden, en zo fit mogelijk zijn. Het kan meevallen, maar kan ook lang duren en zwaar zijn.
Heel belangrijk is een goede ondersteuning; je man/partner, verloskundige, familie. Bespreek met je omgeving hoe jíj wilt dat de omstandigheden tijdens de bevalling zijn, de omstandigheden waarin jíj je zo prettig mogelijk voelt.
De bevalling kan op de ‘uitgerekende datum’ beginnen, maar vaak ook later of soms eerder. Het gaat er om wanneer je kindje er klaar voor is om te komen.
Voor je kindje is het belangrijk dat de bevalling zo natuurlijk mogelijk gebeurt. Weeënopwekkende of weeënremmende middelen hebben niet alleen invloed op je baarmoeder maar ook op je baby. De uitdrijvingsfase, de doorgang door het geboortekanaal, is voor je kindje zijn entree in de stoffelijke, materiële wereld.
Als deze entree gepaard gaat met een vacuümextractie of tangverlossing, is de eerste ervaring op de wereld er een van pijn en angst; dat zet een ‘stempel’ op hoe je de wereld beleeft, en dus op hoe je als mens kunt functioneren.

newborn-baby-195269-m

Homeopathische begeleiding van de bevalling kan er voor zorgen, dat het weefsel in het geboortekanaal soepeler wordt (minder kans op inscheuren), dat de ontsluiting goed vordert (kan vooral voor vrouwen boven de 32-34 die voor het eerst bevallen veel tijd kosten), dat er minder pijn ervaren wordt, dat er minder nabloeding is, dat de placenta goed loskomt, en dat het algehele herstel beter verloopt. Ook de baby profiteert uiteraard van een minder zware bevalling en herstelt zich sneller.

Wel is het van belang dat er al ruim voor de bevalling contact is met de homeopaat; elke behandeling is individueel, en de homeopaat moet je leren kennen, in hoe je zwangerschap is verlopen, en in hoe je bent als persoon in lichamelijk en mentaal-emotioneel opzicht.
Dus: aangezien je niet precies weet wanneer de baby zich aandient: minstens een maand voor de uitgerekende datum een consult afspreken. En bespreek ook met je verloskundige dat je homeopathische begeleiding/behandeling wilt rondom de bevalling en hoor in hoeverre zij je hiervoor de ruimte geeft. Er zijn ook verloskundigen die zelf een bijscholing homeopathie hebben gevolgd.

Bij een bevalling in het ziekenhuis zal het soms lastiger zijn om homeopathie te gebruiken vanwege ‘protocollen’ van gynaecologen, maar het valt altijd te bespreken.

gabys-first-meal-152849-m

Voor je baby kan het heel prettig zijn om kort na de geboorte homeopathische ondersteuning te krijgen bijvoorbeeld als het ademen nog wat moeizaam gaat, als hij zijn ontlasting niet goed kwijt kan, of als hij geel wordt.