De behandeling

Een acute behandeling wordt ingezet wanneer er op korte termijn het herstelvermogen geactiveerd moet worden, bijvoorbeeld na ongevallen en blessures, bijvoorbeeld bij kneuzingen, verrekkingen, bloedingen, breuken, hersenschudding, brandwonden, beten, steken, enz., dus zeg maar de EHBO-situaties. Maar ook voor infectieziekten, bijvoorbeeld griep of kinkhoest, maag-darminfectie, blaasontsteking, of na een operatie. Het gaat dan met name om herstel van de gezondheid wanneer er een verstoring hierin van buitenaf is ontstaan, of wanneer men vanuit een ogenschijnlijke gezondheid ineens acute klachten heeft. Een acute behandeling heeft over het algemeen vrij snel resultaat.

Andere klachten vragen om een constitutionele behandeling. Als een klacht met enige regelmaat terugkomt, of altijd op de achtergrond (of voorgrond) aanwezig is, dan is er sprake van een chronische ziekte, of in ieder geval een situatie dat het lichaamseigen herstelvermogen (de dynamus of levenskracht) niet in staat is het lichaam/organisme terug te brengen naar een staat van gezondheid. Dit kan komen door een combinatie van aanleg (familiair) in combinatie met biografische omstandigheden, onderdrukking van eerdere klachten met medicatie, en leefstijl.

In dergelijke situaties is een acute behandeling niet voldoende, maar moet de situatie nauwkeurig geanalyseerd worden, en moeten er meerdere middelen naast en/of na elkaar worden ingezet, en is de behandeling een proces van stap voor stap toewerken naar een betere gezondheid voor het moment en voor de toekomst.

Reguliere behandeling van een chronische ziekte door arts of specialist bestaat vrijwel altijd uit het onderdrukken van de klachten met levenslange medicatie, soms met vervelende bijwerkingen. Risico van het onderdrukken is verzwakking van het afweersysteem, en verschuiving naar diepere ziekteniveau’s.

Met een homeopathische constitutionele behandeling wordt beoogd het zelfherstellend vermogen te versterken, dus met respect voor de natuurlijke processen, en met het doel de gezondheid wezenlijk te verbeteren, op alle niveau’s; lichamelijk, emotioneel, en mentaal.

Waar de reguliere geneeskunde een duidelijke diagnose nodig heeft om te kunnen behandelen, en als die niet gevonden wordt ‘men er maar mee moet leren leven’, daar gaat de homeopathie uit van het klachtenbeeld dat een patiënt ervaart en vertelt, laat zien, in de context van de biografie en de leefomstandigheden. Vanuit dat beeld worden de homeopathische middelen gekozen.

Het mag duidelijk zijn dat hiervoor voldoende tijd en werkelijke aandacht voor de persoon met lichamelijke en/of mentaal-emotionele klachten essentieel zijn.

U als patiënt geeft niet de touwtjes uit handen maar hebt zelf de regie in uw genezing; U zorgt voor de informatie die de homeopaat nodig heeft, u wordt u bewust van uw eigen proces. Niet de dokter of de homeopaat gaat u genezen, maar uw zelfgenezend vermogen gaat weer aan het werk, geholpen door de juiste homeopathische middelen.

Afhankelijk van het beeld en het proces zijn er steeds na een aantal weken vervolgconsulten, waarbij de tussentijd langer wordt naarmate het beter gaat.